2012-04-30:
Történelmet írtunk - Vége a 21. Szent György Napoknak


 

Az örökség tovább él – sajtótájékoztató az Omegával

Nagyon jó hangulatban, energiával és élményekkel tele, egy fantasztikus koncertélménnyel gazdagabban fogadták a sajtó képviselőit az Omega együttes tagjai. Számukra megtiszteltetés Erdélyben, Székelyföldön játszani, hiszen volt idő, amikor a határon túl sem jöhettek. Amikor mégis, magyarlakta településen úgysem adhattak koncertet. A sepsiszentgyörgyi koncert mérföldkő az együttes életében, 50 év után is izgalommal léptek színpadra.

Egy történelmet író együttessel tegnap este történelmet írtunk Sepsiszentgyörgyön – kezdte a sajtótájékoztatót Grubisics Levente fesztiváligazgató, április 30-án, a Görgő Panzióban. Valószínűleg a szép idő és a kellemes környezet is hozzájárult az Omega együttes tagjainak kiegyensúlyozottságához, a végére már nem sajtótájékoztató, hanem egy rendkívül baráti és személyes beszélgetés alakult ki a sajtó képviselői és a rocklegendák között. Az már szombat este kiderült, hogy az Omegások teljesen sztárallűrüktől mentesek, Benkő László egy rögtönzött fellépés során együtt játszotta el a Republic tagjaival az egyik legnagyobb Omega-slágert, a Lénát. Jól éreztem magam, úgy érzem sikerült minőségileg egy jó eredményt felmutatnunk. Amikor megbíztam ezt a csapatot a szervezéssel, pont az volt a célunk, hogy évről-évre növeljük a színvonalat – mondta Antal Árpád András polgármester. Az este büszke voltam városomra, és örvendek, hogy egy olyan várost vezethetek, ahol a koncert után ötvenezer ember csendben, békében távozik – tette hozzá a polgármester.

Erdély egészen különös jelentőséggel bír számunkra. Éppen ezért a szentgyörgyi koncertre nagyon készültünk, és egy teljesen más repertoárt is hoztunk. Emblematikusnak tekintjük első erdélyi, marosvásárhelyi koncertünket, de a tegnapi egy újabb mérföldkő a zenekar életében – valotta Mihály Tamás, az együttes basszusgitárosa. Molnár György sztorizgatással folytatta a beszélgetést, felidézte azokat az időket, amikor a szállodai szobában „hatástalanítani” kellett a lehallgató készüléket, vagy amikor egy kisfiút szöktettek be koncertjükre, mert az 400 kilómétert gyalogolt, hogy láthassa kedvenceit, de jegyet már nem kapott a koncertre. Molnár Gyuri meghatódva mondta el, hogy az a kisfiú a tegnap este is ott volt a koncerten.
Megéltek már jó és rossz korszakot, rengeteg emlékük van, és olyan széles sláger-skálával rendelkeznek, hogy komoly fejfájást okoz összehozni a repertoárt, az általában veszekedésbe torkollik - mesélték. A vasárnapi koncerten a legnagyobb slágerek közül is a legnagyobbakat játszották el. Ezekre van igény, és mi igyekszünk eleget tenni a kéréseknek. Az bátorít, és azért nehéz abbahagyni még 50 év után is a zenélést, mert az örökség tovább adtuk és az tovább is él. Tegnap rengeteg fiatalt láttam a közönség között, hibátlanul énekelték dalainkat, ez azt jelenti, hogy amíg élünk, nekünk játszanunk kell, hiszen ezután ők igénylik majd a zenénket – mondták az Omega tagjai.

Az Omega koncertje még a szakmabelieknek is egyedülálló koncertélmény volt, az Iris tagjai lemondták visszautazásukat, hogy megnézzék őket, majd közös fotókat készíthessenek. Pedig azt szokták mondani, hogy a szakma vagy rosszat mond, vagy semmit – mondta nevetve Mihály Tamás, hozzátéve, hogy nagy bóknak veszik ezt a gesztust.

Újságírói kérdésre az új albumról annyit árultak el, hogy high-tech lesz, de „régi szívüket” rakják bele. Szerintük számokra és mondanivalókra kell koncentrálni, nem feltétlenül egy egész albumra. Ha van mondanivalód, akkor érdemes dalt csinálni – mondta Molnár György.

Szeptemberben van az együttes hivatalos 50 éves születésnapja, és úgy tervezték, hogy az lesz az utolsó, turnészerűen többet nem koncerteznek. De ennyi ember nem engedi, hogy visszavonuljunk – jegyezte meg Molnár György. Ez az utolsó turné, de hogy meddig tart, azt nem tudjuk megmondani – fejezte be nevetve Debreczeni Ferenc.

Dancs Zsolt programigazgató azon reményét fejezte ki, hogy az Omegások is legalább annyira jól érezték magukat, mint a közönség, és elviszik a város hírnevét messze földre.

A 21. Szent György Napok számokban

A közösségi rendőrség és a hangosító cég munkatársainak becslése alapján pénteken 30 ezer, szombaton 35 ezer, vasárnap 50 ezer ember volt az esti A színpados koncerteken, és még többezren a vásárokban, valamint a Kultúrkertben. A fél éves előkészítő munka meghozta gyümölcsét: minden forgatókönyv szerint zajlott, a számok mindenképpen azt mutatják, hogy az eddigi legsikeresebb Szent György Napok zárták.

Nagy népszerűségnek örvendett a három jurta, amelyben mindenféle finomságot lehet kóstolni. A három jurtában 60.000 miccs fogyott el, ami kevesebb mint a tavalyi, ez azt mutatja, hogy a gasztronómiai különlegességek kelendőbbek voltak. 3000 darab cigánypecsenyét, 9000 flekkent és ugyanannyi adag kolbászt adtak el. A Paprika Csárdában felállított tokányos standnál 5000 liter tokány készült és fogyott el. Ezeket az adatokat a Sepsiszentgyörgyi Vendéglátóipari Egységek Szövetsége szolgáltatta.

613 hordó sört értékesített az Amigo&Intercost cég, ami 76625 sört jelent a vásári hétvégén. 144 köbméter szemét gyűlt összesen, reggel mégis mindig tiszta város fogadta a lakókat.

A sajtóirodában 198 magyar és román hír készült, 216 eseményt dokumentáltak fotóval, 56 eseményt videófelvételen is megmutattak, és 50 médiapartner segített abban, hogy mindenki értesüljön a Szent György Napokról.

A hang- és fénytechnikán hat magyar hangosító cég dolgozott, őket az Omega ajánlotta, és világszínvonalat biztosítottak. Olyannyira, hogy az Iris együttes megkezdte a tárgyalásokat, hogy a 35 éves aréna-koncertjükön ezt a technikát használhassák.

A www.szentgyorgynapok.ro kilenc napos statisztikája alapján 36333 látogatás és 22707 egyedi látogató, 130 349 oldalmegtekintés volt a magyar oldalon, a román felületen 5333 látogatás, 4156 egyedi látogató és 16068 oldalmegtekintés.

A szervezők megköszönték a Polgármesteri Hivatal, a Városimázs iroda és a Kónya Ádám Művelődési Központ alkalmazottainak munkáját, akik fáradságot nem ismerve, fanatikusan álltak hozzá a Szent György Napokhoz.

Négy évvel ezelőtt egy évre bíztam meg ezt a csapatot a szervezéssel, és az, hogy most itt ülünk együtt, azt mutatja, hogy jól végzik a munkájukat. Egy polgármesternek az a dolga, hogy jól képzett, megfelelő emberekkel vegye körül magát, és én megtaláltam ezeket az embereket – mondta Antal Árpád András polgármester. Nem titok, hogy jövőre be akarunk vezetni néhány újítást, hiszen minden évben a minőség növelése a célunk – folytatta. Két életérzést fogalmaznék meg: büszke vagyok arra, hogy szentgyörgyi vagyok, és rendkívül jó érzéssel tölt el, hogy egy olyan városnak lehetek a vezetője, ahol ilyenek jók az emberek. Kitörölhetetlen élmény volt tegnap este felmenni a színpadra – fejezte be Antal Árpád András polgármester.

A 21. Szent György Napokat a városi önkormányzat és helyi támogatók finanszírozásával szervezték meg a Sepsiszentgyörgy – Székelyföld Kulturális és Ifjúsági Fővárosa rendezvénysorozat keretében, ezért kimondhatjuk, hogy a Szent György Napok is székely termék!<< vissza
Oldal megjelenítése: 3740
Amigo Intercost Pepsi Ciuc Premium Arix Impex Abies Hunting Gorgo panzio Arcon Pinguin Tricomserv Autoliv Dioszegi Pekseg Prod Spicom Lro Covalact Depo Bertis Kaufland Conico Fit Sped Fenestela 68 Viastein Merkur Aquaris distribution Install-all Ordog kft T3 Kiado Teglas panzio Hotel Park Agora panzio Casa cu flori Europa Tanulmanyi Kozpont Arkos Auto Bogyo Multi Nr Julia viraguzlet Alter net Alisca Vending Sepsi Radio MTVA Friss fm Uj Magyar Szo Profi radio Slager Radio Plusz Portal Radio Romania Actualitati Mesagerul de Covasna Szekelyhon Erdelyi Naplo Kronika Erdely Fm Transindex Marosvasarhelyi Radio Zile si Nopti Observatorul de Covasna Haromszek napilap Fun Fm Retro Radio Prima Radio Erdely TV Kulturpart Nepujsag Regio Magazin Manna UH CSH Kukker Sepsi Hirdeto Udvarhelyi hirdeto Csiki hirdeto Zene Lapszemle Brassoi Lapok Brassai Magyar Adas Szabadidokalauz Szek-helyek Nem teve Szekelyfold info Kakukk Szatmar Csernaton TV Polyp TV TVR Magyaradas
© - Szent György Napok 2012 - Szerzői jogvédelem